Äitiys Raskaus

Pitääkö vähän kärsiä, että olisi hyvä äiti?

Minä en nauti raskaudesta. Se ei valitettavasti ole tainnut jäädä epäselväksi kenellekään, jonka kanssa tiet ovat näiden onnen kuukausien aikana kohdanneet. Tiedän toisten olon olevan vieläkin vaikeampi, mutta en vain voi hyvällä tahdollakaan voivani tässä kehossa hyvin.

Jostain syystä olen viime aikoina saanut kuulla lyhyen ajan sisällä useammasta suusta hyväntahtoisen “Kyllähän hyvän asian takia vähän kärsii” tai “Vaikka olo on nyt tukala, niin se palkinto on sen arvoinen”.

Paskamutsi-paljastus. Lapsi ei ole ollut minulle elinikäinen haave tai elämää suurempi palkinto. Luotan hormoneihini ja vaistoihini, enkä hetkeäkään epäile, etteikö oman lapsen rakastaminen olisi täysin mullistavaa, mutta vaikka häntä kutsutaankin jo nimellä, on hän kuitenkin vasta outo kala vatsassani. Teoreettinen tulevaisuuden henkilö. Joku, joka ei vielä kuitenkaan ole kukaan.

Odotan lapsen maailmaan tuloa odottaa enemmän suurella mielenkiinnolla ja uteliaisuudella kuin kuvitelmalla onnen ja tavoitteiden täyttymisestä tai elämäntehtävän saavuttamisesta. Se, että sen takia pitäisi kärsiä, tuntuu omituiselta ja minua ihmisenä vähättelevältä. Minun motivaationi ja kunnianhimoni on jossain muualla kuin tässä lapsessa. Minusta on jännittävää ja vähän kauhistuttavaa tulla äidiksi, mutta minä haluan olla elämässäni vielä muutakin kuin vain äiti.

Tutkimusten mukaan naisten kipua ei oteta niin vakavasti kuin miesten kipua. Kivuntutkimuksen eläinkokeissakin käytetään uroshiiriä – naaraiden hormonitoiminta tekee hommasta ilmeisesti liian vaikeaa ja sekavaa. Facebook-kuplassani kiersi vastikään linkki, jossa kerrottiin naisten odottavan kivunhoitoa keskimäärin 15 minuuttia kauemmin kuin miesten.

Onko naisen osa kärsiä? Jalostaako se äitiyttä tai naiseutta jotenkin paremmaksi? Missä tilanteessa miehelle sanottaisiin, että hänen tehtävänsä on tuntea kipua ja voida huonosti tulevan lapsen vuoksi?

Ja millaisia lapsia kasvaa äideille, jotka opetetaan voimaan huonosti muiden vuoksi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

10 − three =