Hevoset Kotitila Ratsastus Tavoitteet Urheilu

Poniäidin treenitavoitteet keväälle 2021

Aloitetaan tunnustuksella. Tätä tekstiä aloittaessani kello on vähän yli yhdeksän perjantai-aamuna ja minä pötkötän sohvalla pyjamassa ja puolison fleecessä villapeiton alla. Touhotin eilen menemään niin paljon, että nyt olen aivan totaalisen poikki. Tähän mennessä olen käynyt heittämässä hevosille aamuheinät ja särkemässä vesiastioista pintajään, hakenut pyykit saunalta kuivumasta, syönyt aamupalan ja hieman orientoitunut tähän päivään todetakseni, että nyt ainakaan nyt aamupäivällä ei vielä irtoa mitään kovin tehokasta. (On muuten kamalan kätevää vain kiskoa villapaita ja toppavaatteet pyjaman päälle, niin voi sisälle palatessa taas palata pyjamatilaan!)

Halusin kertoa äskeisen sen takia, että ainakin itselläni tavoitteenasetteluun liittyy mielikuva sellaisesta yli-inhimillisestä jaksamisesta ja itsekurista, johon en usko enää ikinä yltäväni. Tässä tavoitteenasettelussa ei ole mukana nyt mitään yli-inhimillisiä vaan nyt ollaan lähempänä päiväuneksimista kuin lähtötelineissä nykimistä. Ja kun vireystila on niin fyysisesti kuin henkisesti lähellä maratonin juossutta ameebaa, pitäisi ainakin tavoitteiden ja realistisen jaksamisen suhteuttaminen olla kunnossa (ainakin vähän enemmän kuin normaalisti).

No mitäs tavoitellaan?

Helmikuun alussa jaoin instassa vähän kieli poskella meidän 2021 ratsastuksillisina tavoitteina

 1. Ehtiä treenata säännöllisesti (ei mikään itsestäänselvyys tässä arjessa)
 2. Painonpudotus (olisi hevosilleni parempi, että olisin kevyempi, ja onneksi on varaakin, ettei tarvitse hevosia vaihtaa)
 3. Säännöllisempi ja johdonmukaisempi oheisharjoittelu
 4. Kehittyä hevosten oheisharjoittelussa (ymmärtää enemmän ja toteuttaa paremmin!)
 5. Päästä starttaamaan kouluradalla (ihan sama, vaikka olisi helppo ö ja pelkät harkkakisat, mutta hinku aitojen sisälle on kova)

En tiedä, onko kukaan tänä päivänä voinut välttyä tavoitteenasettelukoulutukselta ja SMART-tavoitteilta, eli että tavoitteiden pitäisi olla tarkkoja (specific), mitattavia (measurable), saavutettavia (achievable), realistisia (realistic) ja aikaan sidottuja (time-based). (Välitunnustus, äskeisen virkkeen kirjoittaminen aiheutti fyysistä pahoinvointia, näin lämmin suhde minulla on tavoitteenasetteluun ja käsienheilutteluun! Niinpä kierrän ongelmaa nimeällä ne älytavoitteiksi smart-ellotuksen ehkäisemiseksi, ihanan konsulttia!)

Oivalluksia ja parempia olosuhteita

Samat teemat ovat yhä kuukautta myöhemmin pinnalla! Helmikuiset pikatavoitteeni vaatinevat kuitenkin hieman älyllistämistä ja haluan myös avata enemmän taustalla olevia ajatuksia ja oivalluksia. 

Isoimmat oivallukset ovat tulleet MW Hevospalveluiden Ylipainoisen hevosen laihdutus -kurssilta. (Myös Miisan instagram-tili tarjoaa tietoa enemmän kuin aina ehtii omaksua, suosittelen!) Ostin kurssin Nella-ponin ylimääräisten kilojen sulattamista varten, mutta se on lopulta vaikuttanut koko lauman ruokintaan ja liikuntaan. Kurssi avasi silmät hevosen peruskunto- ja tasapainoharjoittelulle, ja ensimmäisenä askeleena meillä on alettu kävellä paljon. Maastakäsin ohjattava tasapaino- ja koordinaatioharjoittelu on vielä opiskelematta, mutta olen alkanut arvostaa enemmän myös satulasta ohjattavaa jumppaa. Olen jo pitkään ratsastanut käynnissä paljon – lähinnä, koska olen kokenut helpommaksi ratsastaa hevosen avuille käyntitehtävillä – mutta nyt olen alkanut ajatella teettämiäni tehtäviä enemmän myös hevosen kehon eri osien jumppaamisen kautta. Oikeastaan aika fysioterapiaa :)

Toinen iso askel oli julkisesti omassa Facebookissani huudella meille tallitonttuapua. Kun hoidettavana on työt, eläimet, perhe ja yksi kunnostusta kaipaava maatila (ja kotiakin pitäisi kai joskus huoltaa :D), ei aika vain riitä kaikkeen. Meillä onkin alkanut käydä säännöllisesti yksi ihana ja kullanarvoinen tallitonttu, jonka ansiosta hevoseni saavat paljon enemmän käsittelyä ja liikuntaa. Pitkinä työpäivinä en ehdi liikuttamaan hevosia, mutta silloin kun ehdin, pääsen nyt myös jumppaamaan (ja lopulta vielä treenaamaan), kun peruskäyntiliikuntaa tulee muinakin päivinä. Minua ilahduttaa myös se, että hevoseni tuovat hevosen kanssa puuhailun iloa myös muille ihmisille ^_^.

Ne oikeat tavoitteet (älykkäästi)

Suuri ajatus taustalla: Kehittyä kohti kouluratsastuksen taituruutta. Muistatko, kun joskus tunnustin, että haluaisin jonain päivänä ratsastaa GP:tä, kouluratsastuksen vaativinta luokkaa? Tuo taituruus on ehkä paremmin kuvaava termi kaikessa epämääräisyydessään. Se hetki, kun kaikki loksahtaa kohdilleen – oma keho ja ajatus ovat hallinnassa, hevosella on oma kehonsa hallinnassa ja se keskittyy minuun täydellisesti – on aivan taikaa ja pitää minut tämän lajin otteessa. Ja sitä haluan kehittää, saada sen toistumaan useammin, helpommin, vaikeammissa tehtävissä. 

Suuren ajatuksen sivujuonne: päästä kilpailemaan. Minä rakastan myös kilpailemista. Lajista, sijoituksesta ja kilpailun tasosta viis, kilpailemisen jännitys, keskittyminen ja kaikkensa antaminen ovat minulle mannaa. Minä pääsen siis liekkeihin jo pelkissä lautapeleissä tai pihaleikeissä, mutta kilpaileminen hevosen kanssa se vasta parasta on. Minä haluan siis päästä yrittämään tanssimista kouluaitojen sisällä! 

Kongreettiset tavoitteet maalis-toukokuulle 2021 eli mitä tässä ollaan oikeasti tekemässä. 

 • Aikuishepat liikkuvat vähintään viidesti viikossa ohjatusti, vähintään kolme kertaa on peruskuntoa kasvattavaa reipasta kävelyä taluttaen tai ratsastettuna ja vähintään kaksi kertaa kouluratsastusta. Täydellinen tilanne olisi vähintään 3-4 kävelypäivää ja 3-4 kouluratsastuspäivää. 
  • Ensisijaisena taustatavoitteena on molempien terveyden edistäminen ja toissijaisena tavoitteena treeni kouluratoja kohti. 
  • Vielä täydellisemmässä tilanteessa junnuheppa kävelisi vähintään 3-4 päivänä ja treenaisi 2-3 päivänä. Hän on nyt jäänyt hieman vähemmälle huomiolle, koska ei fyysisesti oireile treenin puutteesta, mutta missään nimessä tilanne ei ole optimaalinen ja hänenkin fysiikkaansa pitäisi alkaa rakentaa kohti treenihevosta. 
 • Oma oheisharjoittelu vähintään kolmesti viikossa. 
  • Rehellisyyden nimissä oma harjoitteluni on tällä hetkellä pääasiassa hyötyliikuntaa sekä liikkuvuutta ja elastisuutta ylläpitävää harjoittelua ja tarvitsenkin enemmän järjestelmällistä aerobista ja lihaskuntoharjoittelua. Suutarin lapsella ei ole kenkiä… Oikeastihan veisi ehkä 20-30 minuuttia, että suunnittelisin itselleni järkevän harjoitusohjelman, mutta miten siihen onkin niin vaikeaa paneutua? :D
  • Taustalla tietysti oma hyvinvointi ja vireystaso, ratsujeni hyvinvointi ja meidän suorituskyky ratsukkona! 
 • Oman painon pudottaminen normaalipainoiseksi
  • Mietin, voiko tästä edes kirjoittaa, mutta sanon nyt kuitenkin suoraan ääneen, että minun pitäisi olla kevyempi. Pidän omasta kehostani ja voisin muuten hyvin elää onnellisesti tällä tavalla 7-8 kiloa ylipainon puolella, mutta hevosteni terveydelle tämä ei ole paras tilanne. 
  • Tutkimusten mukaan nimittäin on hevosen terveydelle haitallista, jos ratsastajan paino on yli 15% sen omasta painosta (lue esim. tämä MW hevospalveluiden blogi aiheesta: Kuinka paljon hevonen voi kantaa painoa? (Kuormankantokyky osa 3.) ) ja meillä se ylittyy. Kaikeksi onneksi minun on mahdollista tavoitella tuota painoa terveellisesti enkä joudu hankkimaan isompaa hevosta :D. Tämän hetkellä yritämme vähentää minun painostani johtuvia haittoja rajoittamalla satula-aikaa – yleensä olen satulassa vain 20-30 minuuttia yhtä noin viikottaista tunnin maastolenkkiä lukuunottamatta ja osa liikunnasta hoidetaan taluttaen.
  • Tällä hetkellä suunta on oikea ihan vain säännöllisellä syömisellä, tavallisella kotiruoalla ja sokerinsyönnin kohtuullistamisella (mihin riittävä nukkuminen auttaa myös!). Näännytyskuurit eivät pidemmän päälle ole olleet toimivia ratkaisuja. 

Ja oikeastaan tässä on tämän kevään ydin: parempi kunto koko porukalle! Olen jopa hieman ylpeä siitä, että en näissä tavoitteissa edes mainitse kilpailuita (tai edes valmennuksia), niiden aika ei kertakaikkisesti vain vielä ole. Meillä on alla niin monta lomakuukautta ja muutama vuosi epäsäännöllistä liikuntaa, että nyt tarvitaan vahvaa pohjaa ja rutiinien rakentamista. Ja voimavaroista huolehtimista – vähän vähemmänkin eteenpäin on parempi kuin totaalinen burn out. 

Ihan varovaisesti haaveilen, että kesä-heinäkuussa me oltaisiin sen verran kuosissa, että pystyttäisiin ihan vain fiiliksen vuoksi käymään joku helppo B tai jopa A jossain harjoitus- tai seurakisoissa. Se taitaa olla meidän tämän kauden päätavoite.

Haluaisitko auttaa?

Minä olen aivan uskomattoman kehno pyytämään apua. Siis totaalisen surkea. Pystyn juuri ja juuri kirjoittamaan tällaisia julkisia tuuleen huuteluita, ja sittenkin mietin kuumeisesti, saako toinen osapuoli nyt tästä diilistä tarpeeksi, ettei tämä ole törkeää riistoa. Jos voittaisin lotossa, ratkaisisin ongelman maksamalla näistä hommista jollekin ruhtinaallisesti ja sittenkin olisin maailman löperöin pomo :D.

Rehellisesti sanottuna tämä kaikki ei kuitenkaan onnistu yksin. Jos inspiroiduit ja haluaisit mukaan auttamaan tämän sirkuksen eteenpäinmenoa, on se mahdollista ja erittäin tervetullutta! Meidän perusarki pyörii vaivatta, mutta kaikki apu niin hevosten kuin tilan kanssa vapauttaa aikaa treenaamiseen.

Meillä käy jo yksi aivan mainio tallitonttu ja on myös satunnaisapua, mutta täällä olisi silti vielä 1-2 ihmiselle mahdollisuus harrastaa säännöllisesti. Avuntarve on erityisesti hevosten kävelytyksessä, joten varsinkin jalkapatikalla tarjolla olisi erinomaista kuntoliikuntaa mainiossa hevosseurassa. Lisäksi saa paapoa ja puuhastella niin paljon kuin sielu sietää. Halutessaan siivota tallia (ei kovin iso homma, kun ovat lähinnä pihatossa), roudata heinää ja olkea, laskea vesiä, hoitaa pupuja tai vaikka huoltaa varusteita, mitä en kyllä kehtaa ikinä keneltäkään pyytää :D. Valitettavasti tämä ei sovi ihmiselle, joka haluaa päästä treenaamaan tai päästelemään maastossa lujaa.

Meillä on hiljainen ja rauhallinen kotitalli, jolla ei ole tällä hetkellä mitään kaupallista toimintaa. Karsinoissa ei ole messinkisiä karsinakoristeita, mutta lähtökohtaisesti tilat ovat kivat ja siistit. (Paitsi silloin, kun allekirjoittaneella on tullut kiire ja kaikki on jäänyt just niille paikoilleen.) Asumme Mäntsälässä reilu 3 km Saarentaustan K-Marketilta. Tallitontuilta toivomme täysikäisyyttä (en valitettavasti ehdi olla vastuussa alaikäisistä, sillä minulle se tarkoittaa jatkuvaa silmälläpitoa), omaa tapaturmavakuutusta ja sujuvia hevosenkäsittelytaitoja. Jos käyt muilla talleilla, toivoisimme sinun tänä kulkutautien aikana olevan valmis vaihtamaan tai desinfioimaan kenkiäsi ja muita varusteitasi.  

Meillä on myös runsaasti tekemistä, mikä ei vaadi hevosenkäsittelytaitoja. Jos koronatilanne sallii, järjestämme kolmet talkoot 17.4., 15.5. ja 12.6., jolloin täällä puretaan vanhoja aitoja, rakennetaan uusia, kerätään kaikenlaista romua pois maastosta, korjataan rakenteita, aidataan kasvimaata yms. Jos emme ole Facebook -kavereita ja haluaisit mukaan, laita minulle sähköpostia laura.santakivi@liikutella.fi

Pliiiiiis kommentoi (t. Laura 12 v…)

Oli ihanaa jäsennellä tämän kevään treenejä auki, mutta samalla tämän julkaiseminen vähän jännittää. Koska ollaanhan tässä vähän nakkeina omien unelmien ja tavoitteiden kanssa ja vielä myönnetään, ettei asiain tila ole aivan täydellinen. Miltä meidän tavoitteet kuulostavat? Uskotko, että päästään toteutuksessa edes lähelle?

Entä onko sinun tämän vuoden tai tämän kevään tavoitteet kirjattuina? Miten ne näkyvät arjen tekemisessä? Jos olet kirjoittanut ne jo vuoden alussa, miten kulku niitä kohti on sujunut?

2 thoughts on “Poniäidin treenitavoitteet keväälle 2021”

 1. Kuulostaa hyvältä ja realistiselta.

  Mää tonttuilen jo siel sun täällä, mutta talkoisiin olen tulossa.
  Ja siitä tulikin mieleen että pitää poiketa Hankkijalla desinfiointiaine kaupoilla.

  1. Kiitos ja ihanaa, jos pääset talkoilemaan <3 Ja tule jo ennen talkoiluita joku vkl poikkeamaan ja tsekkaamaan tilukset!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

eight + 7 =